• 1 Konfucije
  Tko ne zna, a ne zna da ne zna, opasan je - izbjegavajte ga! Tko ne zna, a zna da ne zna, dijete je - naučite ga! Tko zna, a ne zna da zna, spava - probudite ga! Tko zna i zna da zna, mudar je - slijedite ga!
 • 2 Pablo Picasso
  Tko želi nešto naučiti, naći će način; tko ne želi, naći će izliku.
 • 3 Anatole France
  Obrazovanje se ne sastoji od toga koliko ste zapamtili ili koliko znate. Sastoji se od toga da razlikujete koliko znate, a koliko ne.
 • 4 Lucij Anej Seneka
  Ne učimo za školu nego za život
 • 5 Epoktet
  Priroda je čovjeku dala jedan jezik i dva uha da bi dvaput više slušao nego govorio
baner

Prijava

Vremenska prognoza

jextensions

SUSRET S KNJIŽEVNIKOM PEROM PAVLOVIĆEM

Neum, 14.ožujka 2022.g.

Koja umilnost i ljepota resi dušu pjesnika, koliko istančanog duhovnog sjaja zrcali u svakoj riječi koja izvire duboko iz srca našeg neumskog pjesnika Pere Pavlovića!

                    KRIŽ

                    Nosim ga u srcu

                    On mi svijetli

                    Kad oslijepim.

Samo ovim kratkim Perinim stihovima dotiče nas istinska vrijednost čovjekova, a koliko je ovakvih stihova napisao kroz svoj život!

I zaista, ugodan i tako mio , pun topline , bio je ovaj susret Pere Pavlovića s učenicima osmih i devetih razreda naše škole.

Sve nazočne prigodnim je riječima pozdravila i najavila našeg gosta, ravnateljica škole Zorica Sentić.

Uslijedio je srdačan pljesak dobrodošlice.

Potom je književnika i njegov bogat književni rad predstavila učiteljica hrvatskog jezika Vera Konjevod. Između ostaloga navela je da je poezija književnika Pere Pavlovića prevedena na desetak stranih jezika, a pjesme su mu uvrštene i u čitanke sedmih razreda osnovnih škola u Ukrajini.

 

Ovih bi dana svjetlo dana trebala ugledati i zbirka izabranih pjesama na španjolskom jeziku.

Književnik Pavlović redoviti je član Međunarodne slavenske akademije književnosti i umjetnosti.

Uz bogati književni rad prošle je godine, u vremenu pandemije , objavljena u virtualnom obliku zbirka pjesama Božje blago, beriblago.

Uslijedilo je obraćanje književnika, onako kako to čine ljudi srca, jednostavno, toplo i nenametljivo.

Odmah na početku duboko je dotaknuo čista dječja srca. Radost i toplina se osjetila,jednostavno se atmosfera mijenjala svakom novom njegovom riječju, svakom novom pročitanom pjesmom.

U ljepoti izričaja vrijeme je stalo, a strune srca su zatitrale.

I poslije pjesnikovog izlaganja više ništa nije bilo isto, dotaknuo nam je dušu svima, a dječju dušu na osobit način jer ona lako progovara.

Pjesmama se dotaknuo svoje i naše Hercegovine, rodnog kraja, prirode, biljaka, vjere u Boga, svog naroda, Gospe i ruža.

U toj ljepoti atmosferu je obogatila recitacija pjesme Zavičaj moj, učenice 7.b odjela Ane Pavlović koju je krasnoslovila Blanka Matić, učenica 9.a. One će predstavljati našu školu na županijskom natjecanju u Mostaru, 16.ožujka 2022.g.

Filipa Menalo odvažila se pročitati svoje pjesme i dobila pohvale našega pjesnika kao i svih nazočnih.

Pjesnik je pozvao učenike da postavljaju pitanja. Bilo je tu zanimljivih dječjih upita, punih znatiželje, svi su odjednom, reklo bi se, poželjeli biti pjesnici.

„Koja je vaša prva pjesma?“, „Kada ste počeli pisati?“, „Tko su vam bili uzori?“ i slično.

Svako pitanje bilo je i prigoda za naučiti više te bolje upoznati pjesnika kojega susrećeš u gradu i koji istinski živi ono što piše.

Nastavni sat proletio je u trenu.

Na samom kraju susreta, pjesnikovo srce i srca učenika duboko su se razumjeli. Dotaknut njihovom znatiželjom pozvao ih je da pišu i stvaraju, da sve što im je na duši pretoče na papir. Radost je lebdjela u zraku, znate , kad se to osjeti!!!

Ravnateljica škole na kraju je srdačno zahvalila našem književniku koji nas već zadnjih desetak godina redovito obraduje svojim posjetom. Ovom prigodom uručila mu je i mali dar: knjigu i bočicu maslinovog ulja iz našeg školskog maslinika.

Radujemo se ponovnom susretu!

 

Književni susret 3

Književni susret 2

Književni susret 4

Književni susret 5

Copyright © 2022. OPENMINT Rights Reserved.


Facebook twitter flicker skype youtube digg