• 1 Konfucije
  Tko ne zna, a ne zna da ne zna, opasan je - izbjegavajte ga! Tko ne zna, a zna da ne zna, dijete je - naučite ga! Tko zna, a ne zna da zna, spava - probudite ga! Tko zna i zna da zna, mudar je - slijedite ga!
 • 2 Pablo Picasso
  Tko želi nešto naučiti, naći će način; tko ne želi, naći će izliku.
 • 3 Anatole France
  Obrazovanje se ne sastoji od toga koliko ste zapamtili ili koliko znate. Sastoji se od toga da razlikujete koliko znate, a koliko ne.
 • 4 Lucij Anej Seneka
  Ne učimo za školu nego za život
 • 5 Epoktet
  Priroda je čovjeku dala jedan jezik i dva uha da bi dvaput više slušao nego govorio
baner

Prijava

Vremenska prognoza

jextensions

U OŠ Kardinala Stepinca održano predavanje o "ocu Hercegovine" fra Didaku Buntiću

Mjesec listopad posvećen je obilježavanju lika i djela fra Didaka Buntića kroz manifestacija pod nazivom “Didakovi dani”.

Osnovna škola Kardinala Stepinca Neum također je obilježila 100 godina od smrti ovog hercegovačkog franjevca koji je svojim djelovanjem i zalaganjem za razvoj i napredak hercegovačkog kraja zadužio čitavo pučanstvo kamenite Hercegovine.
Profesori povijesti Maja Raguž i Marko Maslać održali su predavanje pod nazivom “Koliko znamo o “ocu Hercegovine” fra Didaku Buntiću?”.
 
Predavači su upoznali prisutne, a posebno učenike, o liku i djelu fra Didaka, o njegovom djetinjstvu te zanimljivim i nepoznatim crticama iz njegovog života. Poseban naglas stavljen je na spašavanje više od 17 000 hercegovačke djece od gladi, a njegova organizacija putovanja djece do Slavonije smatra se izuzetnim podvigom.
 
Učenici su imali priliku poslušati i svjedočanstva hercegovačke djece o putovanju te o životu u Slavoniji.
 
Franjevac je djelovao na promicanju gospodarskih i prosvjetnih prilika u Hercegovini. Upućivao je seljake u naprednije voćarstvo i poljodjelstvo, poticao uzgoj i pravedniji otkup duhana, navodnjavanje poljâ i izgradnju puteva.
 
Fra Didak izuzetna je povijesna ličnost hercegovačkog podneblja, a njegovo ime upisano je zlatnim slovima u povijest Hercegovine.
IMG 20221020 WA0001
IMG 20221020 WA0002
IMG 20221020 WA0003
Copyright © 2023. OPENMINT Rights Reserved.


Facebook twitter flicker skype youtube digg